Kuih Cakoi

story told by MummyAya

My family memang suka makan kuih ni.Tapi kalau nak beli payah la sebab nak kena tunggu pasar malam or bazar ramadhan.Baik try sendiri kalau rajin.
Bahan-bahan:

400gm tepung gandum
1 cawan air
1 susu besar marjerin (cairkan)
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 biji kuning telur
2 sudu teh yis kering
½ sudu the baking soda
Minyak secukupnya untuk menggoreng


Caranya:

1.Campurkan air, marjerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis dan baking soda di dalam mangkuk dan kacau sebati

2.Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga boleh diuli

3.Uli doh hingga lembut dan tak melekat di tangan.Doh mestilah lembut

4.Rehatkan doh selama1/2 jam dan tutup dengan plastik bersih

5.Roll doh nipis lebih kurang 1/2cm berbentuk rectangle

6.Potong doh lebih kurang 1 inci setiap strips

7.bila dah potong tarik sikit dan cantumkan bahagian hujung dengan hujung.

8.lepas tu goreng dengan api yang sederhana hingga kekuningan.

9.bila sejuk bolehlah dihidangkan dengan sambal,kaya atau bubur kacang. Happy CoOking

0 buzzss on "Kuih Cakoi"

Post a Comment