Roti Jala

story told by MummyAya

BAHAN ROTI:

500 gm tepung gandum

1 biji telur

400 ml air

Sedikit kunyit

Sedikit minyak


BAHAN KUAH:

200 gm isi ayam

1 labu bawang besar (kisar)

2 ulas bawang putih (kisar)

2 cm halia (kisar)

2 cm kulit kayu manis

2 kuntum bunga lawang

2 biji buah pelaga

3 sudu besar serbuk kari ayam

250 ml santan

Minyak


CARA MENYEDIAKAN:

1.Masukkan gandum ke dalam pengisar. Pecahkan telur dan bubuhkan sedikit serbuk kunyit.

2.Tuangkan air. Kemudian kisar sehingga sebati.

3.Ambil acuan roti jala dan pastikan laluan lubang tidak tersekat.

4.Panaskan kuali leper dan renjiskan dengan sedikit minyak dan jalakan adunan di atasnya.

Biarkan seketika, setelah masak angkat dan ketepikan.

5.Untuk kuahnya, panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar, bawang putih,

halia dengan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Pastikan tumisan naik bau,

6.Masukkan serbuk kari dan tumis lagi sehingga wangi.

7.Kemudian tuangkan air dan masukkan ayam yang telah dipotong kecil.

8.Apabila sudah masak tu, hidangkan bersama roti jala.

0 buzzss on "Roti Jala"

Post a Comment